Branżowa Szkoła I stopnia
[tabs type=”vertical”] [tab title=”Kucharz”]Kucharz
Kwalifikacje zawodowe:
- Sporządzanie potraw i napojów
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- Przechowywania żywności
- Sporządzania potraw i napojów
- Wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Cukiernik
Kwalifikacje zawodowe:
- Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów cukierniczych
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
- dekorowania wyrobów cukierniczych
Klasa wielozawodowa
Klasa wielozawodowa umożliwia elastyczne dostosowywanie kształcenia do potrzeb pracodawców na współczesnym rynku pracy. To specyficzny rodzaj klasy, w której uczniowie uczą się wielu zawodów. Szkoła stwarza młodzieży szansę zdobywania umiejętności w zawodach usługowych typu:fryzjer, elektryk, blacharz samochodowy, murarz, kamieniarz i inne. Podstawą organizacji nauki zawodu w klasie wielozawodowej jest umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego podpisana pomiędzy pracodawcą a uczniem jako młodocianym pracownikiem. Umiejętności praktyczne uczniowie doskonalą w zakładach pracy, natomiast wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych zdobywają na kursach organizowanych przez różne Ośrodki Dokształcania Zawodowego. Nauka trwa 3 lata. Zaletą systemu kształcenia w klasach wielozawodowych jest nauka zawodu w rzeczywistych warunkach pracy, nawiązanie współpracy z potencjalnym pracodawcą.
[/tab] [/tabs]