Ciekawa biologia – Słodkie winogrona

Czy sok z winogron zawiera glukozę?

Odpowiedzi na to pytanie szukali uczniowie klasy 1 g, przeprowadzając badanie biologiczne. Wykorzystali następujące odczynniki: roztwory wodorotlenku sodu i  siarczanu(VI) miedzi(II), po połączeniu których wytrącił się niebieski galaretowaty osad wodorotlenku miedzi(II). Próbę kontrolną stanowiła probówka z wodorotlenkiem miedzi(II), do której dodano roztwór glukozy, a następnie ogrzano w płomieniu palnika. Po krótkiej chwili w probówce nastąpiła zmiana barwy na ceglastoczerwoną. Ta probówka stanowiła nasz wskaźnik. Próbę badawczą uczniowie przygotowali w ten sam sposób, ale zamiast roztworu glukozy dodali sok z winogron. I w tym przypadku po ogrzaniu pojawiło się ceglastoczerwone zabarwienie, co dowodzi obecności glukozy.

Glukoza to cukier słodki, dobrze rozpuszczalny w wodzie, występujący w znacznej ilości w owocach, szczególnie w winogronach – stąd czasem nazywana jest cukrem gronowym.

Na koniec zajęć zadaliśmy sobie pytanie: Czy każdy cukier jest słodki? I z tym problemem pozostawiamy zaintrygowanego czytelnika ….

Dorota Nelle-Zborowska

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.