Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek

Powiększ obraz

20 marca 2015 roku od godziny 9.00 do 13.00 Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem cieszył się dużym zainteresowaniem gimnazjalistów z Ochotnicy Górnej i Dolnej, Sromowiec Niżnych, Maniów, Kluszkowiec, Szczawnicy, Krościenka, Tylmanowej oraz Łącka. Zwiedzający mieli okazję zapoznać się z placówką, w punkcie informacyjnym pobrać materiały w postaci ulotek, zakładek, notesów, zapytać o zasady rekrutacji i ofertę kształcenia. Wizyty na stoiskach, w pracowniach informatycznych, gastronomicznych, hotelarskiej, kosmetycznej, cukierni, szkolnej restauracji prezentujących dostępne kierunki kształcenia, plan zagranicznych praktyk w ramach realizacji programu ERAZMUS+ dostarczyły wiedzy o poszczególnych zawodach. Gimnazjaliści zapoznali się z działalnością samorządu szkolnego, Wolontariatu, prezentacją przygotowaną przez uczniów na konkurs Sosna – Drzewo Roku. Stoisko promujące kształcenie w zawodzie obuwnik – kaletnik przedstawiła Firma „Włos” z Tylmanowej. Na żywo można było obejrzeć zmagania uczestników VI Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów Okolicznościowych o tematyce „Podróże kulinarne po Europie”, lekcję informatyki „Dinutk” oraz po raz pierwszy w szkole prezentację kultury Meksyku poprzez taniec i ubiór, którą przygotowały uczennice klasy drugiej Technik obsługi turystycznej.
Dzień Otwarty został przygotowany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz uczniów z klas: 1g, 2g, 2i, 2h/t, 3i, 3g/h, 4d. Na gości czekał smaczny poczęstunek, przekąski, różnorodne soki oraz owoce.
Dodatkową atrakcję zafundowało nam niezwykłe astronomiczne zjawisko, bowiem w pierwszy dzień astronomicznej wiosny od godz. 9.43 Księżyc widowiskowo zasłonił Słońce i można było obserwować jego częściowe zaćmienie.

Fotografie z przebiegu dnia można obejrzeć w galerii.
red. Barbara Skubisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.