IV Festyn Zdrowia w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek

Powiększ obraz

1 czerwca br. w naszej Szkole odbył się IV Festyn Zdrowia. Impreza ta propaguje wśród społeczności naszej Szkoły oraz zaproszonych gości zdrowy styl życia. Właściwe odżywianie oraz aktywność sportowa to dwa filary zachowania zdrowia na co dzień. Na te aspekty, jak co roku zwracaliśmy szczególną uwagę.
Do udziału w imprezie zaprosiliśmy okoliczne szkoły. Z zaproszenia skorzystali: Szkoła Podstawowa nr 1 im A. Mickiewicza w Krościenku n. D., Szkoła Podstawowa im. W. Orkana w Maniowach, Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II z Krościenka n. D, Publiczne Gimnazjum im. ks. prof. Józefa Tischnera ze Szczawnicy oraz VI Gimnazjum Małopolskiego Centrum Edukacji z Krościenka n. D.
Wszyscy goście wraz z opiekunami oraz uczniowie naszej Szkoły wzięli udział w przygotowanych, licznych atrakcjach. Jedna z sal lekcyjnych została przeobrażona w salę kinową, w której odbywał się pokazy filmów pt. „Wiem co jem”. W ciekawy i przystępny sposób przedstawiały one różne zachowania żywieniowe oraz ich wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu.
W pracowni technologii gastronomicznej przygotowany był eko-poczęstunek. Można było degustować min.:
– kolorowe naleśniki (barwione oczywiście naturalnymi barwnikami) nadziewane galaretkami, z dodatkiem domowych konfitur: gruszkowej, jabłkowej lub z czerwonych winogron,
– naturalne soki owocowe np. pomarańczowo-cytrynowy,
– koktajle warzywno-owocowe na bazie bazylii, imbiru, rabarbaru, mięty, melisy, bananów, kiwi, jabłek, selera naciowego i zielonej pietruszki.
Kolejna sala pt. „Świat herbat” prezentowała wiele odmian herbat i ziół do zaparzania naparów. Można było dowiedzieć się jak i z czego produkuje się ich mieszanki. Uczestnicy rozpoznawali po zapachu dodatki stosowane w herbatach oraz obserwowali jak zaparza się tzw. herbaty kwitnące – niezwykle zjawiskowe –gdzie rozwijają się całe kwiaty lilii, nagietka, jaśminu i amarantusa. Ponadto prezentowane były oryginalne, naturalne syropy stosowane jako dodatki do naparów: z pokrzywy, z kwiatów czarnego bzu, z róży, z zielonej szyszki sosny oraz konfitura z pigwy. Na koniec można było porównać smak cukru z ksylitolem czyli naturalną substancją słodzącą otrzymywaną z kory brzozy. Produkt jest alternatywą dla cukru krystalicznego – zawiera o 40% mniej kalorii oraz posiada niski indeks glikemiczny.
W pracowni informatycznej cyklicznie odbywał się „Turniej wiedzy o żywieniu i aktywności sportowej”. Uczniowie mieli możliwość sprawdzenia własnej wiedzy na temat odżywiania i aktywności sportowej. Rywalizacja toczyła się bardzo aktywnie. Zwycięzcami turnieju zostali:
– w kategorii Gimnazjum: Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II z Krościenka n. D.;
– w kategorii Szkoła Podstawowa: Szkoła Podstawowa nr.1 im. A. Mickiewicza w Krościenku n. D.;
– w kategoria Klasy Gospodarza: klasa II g
Nagrodą był pamiątkowy dyplom oraz owocowy szampan.

W ramach promocji aktywności fizycznej, młodzież wraz z opiekunami wzięła udział w grach i zabawach sportowych, ubiegając się tym samym o tytuł „Najlepiej wysportowanej klasy”. Wszystkie konkurencje były powodem do dobrej zabawy i integracji zespołów klasowych. Ostatecznie zwyciężyli:
– w kategorii Gimnazjum: Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II z Krościenka n. D.;
– w kategorii Szkoła Podstawowa: Szkoła Podstawowa im W. Orkana z Maniów;
– w kategorii Klasa Gospodarza: klasa I i/t
Zwycięzcy otrzymali dyplom oraz nagrodę w postaci „Bomby witaminowej”, złożonej ze świeżych owoców.

IV Festyn Zdrowia był czasem wielu atrakcji, dobrej zabawy i okazją do integracji zespołów klasowych z różnych szkół. Uczniowie naszej szkoły ciekawie i przystępnie propagowali zdrowy styl życia. Przybyli do nas goście opuszczali nas zadowoleni i roześmiani, co potwierdzało ich deklaracje o dobrze spędzonych chwilach. Obiecali również udział w kolejnej edycji Festynu Zdrowia w naszej Szkole za rok.

Galeria

red.: M. Hryc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.