„IZBA CHLEBEM PACHNĄCA”

Powiększ obraz

Kolejny już raz w naszej szkole rozpoczynamy kampanię pod hasłem „ Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole”. Z tej to okazji w szkolnej restauracji  ‘Klasyczna” powstała ciekawa ekspozycja pod tytułem „Izba Pachnąca Chlebem”.

I tak w dosłownym tego słowa znaczeniu możemy na żywo zetknąć się z kulturą naszych przodków –  górali pienińskich, usiąść na drewnianym stołku przy „bielonym piecu” i przenieść się w czasie do dawnych tradycji i obrzędów.

Chleb od wieków gościł w wiejskich chatach.  W każdym domostwie stał chlebowy piec i raz w tygodniu go rozpalano. Tam, gdzie chałupy były uboższe piekło się chleb żytnio – razowy natomiast w bogatszych domostwach – razowy.

W naszej „Izbie Chleba” oprócz pieca, możemy podziwiać pozostały sprzęt potrzebny niegdyś do wypieku chleba, drewnianą ławę, skrzynię, dzieże do zarabiania ciasta, korytko oraz różnego rodzaju koszyczki do wyrastania a także formy do wypieku. Nie mogło również zabraknąć łopat do wypieku chleba czy tak zwanego cioska służącego do rozgarniania żaru w piecu. Zobaczyć również możemy sprzęt do oporządzania zboża np. cepy i sita do przesiewania ziarna.

Wystawa ma na celu przypomnienie nam tradycji i obrzędów pieczenia chleba, a połączona z degustacją jeszcze ciepłych wypieków, stanie się przystania dla duszy i ciała.

Podając za słowami Św. Brata Alberta że : „Powinno się być dobrym jak chleb, który  dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może dla siebie kęs ukroić i nakarmić się jeśli jest głodny” ,pragniemy podziękować Pani Anieli Krupczyńskiej kierowniczce zespołu Reg. Im. Jana Malinowskiego ze Szczawnicy oraz Panu Janowi Malinowskiemu „Matruniokowi” za użyczenie sprzętu oraz eksponatów do wykonania tej jakże niezwykłej i urokliwej wystawy, która jest dla nas żywą lekcją historii.

Wystawę wykonali nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych: Teresa Ptak i Maciej Czaja.

 

 

 

 

 

 

 

Redakcja:  T.P oraz M.Cz

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.