Kulinarna podróż

Powiększ obraz

W połowie kwietnia ośmioro uczniów ZSZiP uczestniczyło w kursie Kuchnie Świata realizowanym w ramach projektu „Rozwój centrum kompetencji zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w powiecie nowotarskim”.Uczestnikami kursu zorganizowanego w Zespole, byli uczniowie klasy pierwszej Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz pierwszej i drugiej Branżowej Szkoły I Stopnia kształcący się w zawodzie kucharza.

Tematem przewodnim kursu była kuchnia włoska. Podczas kursu uczniowie poznali cząstkę ponadczasowego dziedzictwa włoskiego narodu zwłaszcza z okolic Neapolu. Bo przecież gdy świat myśli o włoskim jedzeniu to tak naprawdę myśli o neapolitańskim jedzeniu: spaghetti z sosem pomidorowym, pizza, baba czyli ciasto drożdżowe nasączane rumem pochodzą z Neapolu. Włosi uważają, iż dzięki kuchni można poznać ludzi i na odwrót, a jedzenie ma być przygotowywane z troską w myśl motta: „rozluźnij się, usiądź, sięgnij po trochę pasty i smakuj życie”. Uczniowie sporządzali potrawy wśród których były: dolci czyli słodkości tj. cannoli z serem ricotta, panna cotta, tiramisu, zabaglione z owocami, ponadto charakterystyczna zupa minestrone z warzyw, potrawy z ryżu i makaronu tj.: canelloni nadziewane szpinakiem, risotto z suszonymi pomidorami i mozzarellą, spaghetti a la bolonese, ze szpinakiem. Poznali technikę samodzielnego sporządzania pesto z orzechów pinii oraz świeżej bazylii, oliwy i czosnku.

Podczas kursu nie mogło zabraknąć poznania techniki sporządzania takich potraw jak gnocchi, tortellini, panzerotti, giambotta, lasagna, oraz nadziewana brokułami, serem i szynką prosciutto wołowina. Nie mogło zabraknąć również pizzy. Podczas produkcji uczestnicy korzystali z oryginalnych produktów i charakterystycznych przyprawy kuchni włoskiej między innymi takich jak: ser parmigiano reggiano, kapary, karczochy, szafran, świeże zioła. Wszyscy uczestnicy wykazali duże zainteresowanie poznawanymi potrawami kuchni włoskiej oraz chęć nabywania nowych umiejętności zawodowych.

Wiele przyjemności sprawiało podczas kursu wspólne poznawanie nowych produktów, smaków – niekoniecznie trafiających w nasze gusta np. anchois, jednakże efekty finalne pozwalają na stwierdzenie iż smakowanie kuchni włoskiej to wielka przyjemność.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.