Uczniowie ZSZiP na Sweet TARGACH w Katowicach

Powiększ obraz

W pierwszym dniu po feriach zimowych 02.03.2015 r. grupa wybranych uczniów naszej szkoły z klas: Ig, IIg, IIg, IIa i IIIa wyruszyła na jednodniową wycieczkę zawodoznawczą do Katowic. Celem wyjazdu był udział w VI edycji Targów Piekarniczych, Cukierniczych i Lodziarskich – SweetTARGi, które odbywały się na terenie Centrum Targowego FairExpo. Jest to szczególne wydarzenie w branży gastronomicznej gdzie prezentuje się nowości i premiery cukiernicze oraz lodziarskie. Co jest na fali w cukierni? Tradycja czy nowoczesność ? A może połączenie jednego i drugiego ? Blisko 70 wystawców prześcigało się w swoich pomysłach na cukiernictwo. Ponadto to wyjątkowa okazja do spotkania grona specjalistów i profesjonalistów. Możliwości rozmowy z nimi a czasem zdobycia cennych wskazówek dotyczących tajników ich pracy.
Zakres tematyczny targów obejmował min.:

  • Maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, gastronomicznego
  • Wyposażenie piekarni, cukierni, lodziarni, lokali gastronomicznych (restauracje, kawiarnie)
  • Expresy do kawy
  • Dodatki piekarskie i cukiernicze
  • Produkty i półprodukty spożywcze
  • Urządzenia do produkcji lodów
  • Koncentraty smakowe i dodatki do lodów
  • Dekoracje
  • Wyroby czekoladowe
  • Galanteria cukiernicza
  • Urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe
  • Maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa
  • Urządzenia do utrzymania czystości i higieny
  • Aparatura pomiarowo-kontrolna oraz urządzenia laboratoryjne
  • Urządzenia myjące i środki czystości
  • Transport
  • Odzież robocza
  • Wydawnictwa branżowe

Uczniowie zapoznawali się ze specjalistycznym sprzętem gastronomiczny. Zbierali cenne informacje na temat produkcji ciast, ciastek, tortów, lodów, soków oraz wszelakiego rodzaju deserów. W trakcie targów odbywały się również pokazy finalistów Mistrzostw Polski Barista 2015 – Latte Art.
Jak zrobić koronkowy tort. Czy czarne ciastko może mieć smak truskawek ? Na czym polega temperowanie czekolady ? Z czego produkuje się jadalne cyrkonie ? Jak zrobić lody z jogurtu ? Czy są aromaty i barwniki naturalne ? Co wspólnego ma ciekły azot z cukiernictwem ? Izomalt i stabilizator żelatynowy a co to takiego ? Dlaczego kawa kawie nierówna ?
To tylko nieliczne z pytań na które mogliśmy uzyskać odpowiedź. Oczywiście jak to na targach bywa nie obyło się bez ulubionej części… degustacji prawie wszystkich pyszności …hmmmm.
Na Sweet TARGACH było napraaaawdę słodko!

Galeria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.