Vergnano Barista Drink Cup

Powiększ obraz

22 listopada w Dworku Gościnnym w Szczawnicy odbył się turniej Vergnano Barista Drink Cup. Celem konkursu było wyłonienie najlepszego baristy spośród zawodników z całej Polski. Sędziowie oceniali technikę sporządzania kawy, ogólną wiedzę dotyczącą kawy a także prezentację i osobowość uczestnika. Ocenie podlegał czas pracy, smak, aromat, konsystencja espresso, cappuccino i drinka kawowego. Zawodnicy pod okiem wymagającego jury mieli możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami. W jury zasiadali: Piotr Dziadkowiec – były prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Monika Bielka-Vescovi – prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino, założycielka Szkoły Sommelierów w Krakowie, Tomasz Wagner – dyrektor warszawskiego okręgu firmy Espresso Service oraz aktualny Mistrz Świata Barmanów Wojciech Urbański.
Po konkursowych zmaganiach nadszedł oczekiwany moment – ogłoszenie wyników i słowa „ Finalistą drugiego turnieju Vergnano Barista Drink Cup zostaje Sebastian Pałka”. Sebastian jest absolwentem naszej Szkoły, a obecnie pracuje jako barman – barista w Dworku Gościnnym w Szczawnicy. Drugie miejsce zdobył Karol Bąk a trzecie Patrycja Przybyła.
Dzięki współpracy Szkoły z firmą THERMALEO w wydarzeniu tym mieli okazję wziąć również uczniowie naszej Szkoły. Uczennice klasy III Technikum – Danuta Błażusiak, Kinga Jama, Aleksandra Kolasa, Faustyna Kowal oraz Marzena Kurnyta brały udział w obsłudze gości i uczestników podczas zawodów. Dodatkowo Kinga Jama wzięła udział w pozakonkursowej ocenie umiejętności parzenia kawy i zdobyła uznanie w oczach sędziów konkursu głównego, uzyskując wyróżnienie jury.
To już drugi taki turniej w Dworku Gościennym w Szczawnicy. W trakcie konkursu podano około tysiąca kaw i zużyto sto litrów mleka co oznacza, że turniej wzbudził wielkie zainteresowanie nie tylko wśród smakoszy kawy ale także amatorów. Dodatkową atrakcją tego wydarzenia były prezentacje kilkunastu firm z branży dekoracyjnej, spożywczej, wyposażenia obiektów gastronomicznych i producentów sprzętu do parzenia kawy. Można było również orzeźwić się szczawnickimi wodami leczniczymi Helena, Jan, Józefina i Stefan, po których kawa smakowała jeszcze lepiej.
Dzięki współpracy z firmą THERMALEO uczniowie naszej Szkoły mają możliwość uczestniczenia w różnych wydarzeniach kulturalnych oraz związanych z branżą gastronomiczną, co jest bardzo dobrą zdobywania umiejętności zawodowych w realnych warunkach i może dać dobry początek kariery zawodowej. Przykładem tego jest Sebastian – nasz absolwent i mistrz parzenia kawy, któremu serdecznie gratulujemy osiągniętego sukcesu i wysokiego poziomu umiejętności. Należy wspomnieć, że nasze uczennice zaangażowane w obsługę tego wydarzenia również wywiązały się ze swojego zadania znakomicie i odpowiedzialnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.