…W naszej szkole odbył się kolejny już kurs – tym razem kelnerski…

Powiększ obraz

Kelner gra pierwsze skrzypce w każdej restauracji. Uśmiechnięty, godny zaufania i pełen kurtuazji jest kwintesencją dobrych relacji z klientami i bogactwem restauratorów. Jest dobrym duchem formalnych przyjęć, jak i uroczystych, rodzinnych spotkań. Profesjonalna obsługa kelnerska to prawdziwa sztuka, którą można w pełni poznać i opanować a czasem także pokochać. W myśl tego w dniach 2 – 3.03.2018 oraz 16-17.03.2018 w ramach projektu „Rozwój centrum kompetencji zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w powiecie nowotarskim” w naszej szkole odbył się kolejny już kurs – tym razem kelnerski.

10 uczennic naszej szkoły w ramach 30 – sto godzinnego kursu mogło poszerzyć swoją wiedzę zawodową zarówno teoretyczna jak i praktyczną. W pierwszej części kursu uczestniczki zapoznały się z profesją kelnerską, aktami prawnymi regulującymi prace kelnera, osobistym wyposażeniem kelnera, systemami pracy obsługi kelnerskiej, wyposażeniem i zastawą stołową. Kursantki z wielkim zapałem aranżowały swoje stoły, zgodnie z odpowiednimi technikami składania obrusów i serwetek w typowej sali restauracyjnej, bogato wyposażonej w niezbędny sprzęt, którą dysponuje nasza szkoła. W drugiej części kursu w dobrej atmosferze uczennice „trenowały” technikę obsługi gości przy stoliku poznając zasady serwowania i style obsługi takie jak francuski, rosyjski, angielski czy amerykański. W profesjonalny sposób nosząc zastawę stołową odgrywały scenki rodzajowe, które z pewnością będą przydatne w ich przyszłej pracy. Ciekawym elementem spotkań było poznanie sposobu podawania potraw flambirowanych ( czyli płonących). W trakcie kursu można było również poznać pojęcie „sprzedaż sugerowana” , która nie polega tylko na dodatkowej sprzedaży (na przykład wina do posiłku), ale również na pomocy Gościowi w wyborze dań, z których będzie zadowolony, i które jednocześnie przyniosą jak największe zyski (marże) dla restauracji. Czas spędzony na kursie zapewne nie będzie czasem straconym i w przyszłości będzie „furtką” do podjęcia pięknej choć niełatwej pracy w renomowanych zakładach gastronomicznych.

Kurs przygotował i przeprowadził nauczyciel przedmiotów zawodowych w gastronomii Maciej Czaja.

Red. M. Czaja

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.