Wycieczka zawodoznawcza

Powiększ obraz

 

W środę 11 października uczniowie klas pierwszej i trzeciej Technikum technik żywienia i  usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do piekarni – ciastkarni Pana Piotra Żarneckiego w Nowym Targu.

Podczas wycieczki uczniowie poznali zaplecze produkcyjne w których zaprezentowane zostały maszyny i urządzenia służące do wyrobu ciasta drożdżowego tj. dzieże na zakwas i do wyrabiania ciasta, maszyny do wałkowania ciasta francuskiego, garownik do wyrastania uformowanych wyrobów z ciasta drożdżowego. Dużą nowością ale bardzo praktycznym urządzeniem okazały się dzielarki do ciasta oraz urządzenia do formowania rogalików. Ciekawostką dla uczniów okazała się technika  „świrowania”, czyli spryskiwania wodą wyrobów po wyrośnięciu a bezpośrednio przed włożeniem do wypieku, w celu uzyskania lśniącej skórki na ich powierzchni. Podczas wycieczki najwięcej uwagi i czasu poświęciliśmy wyrobom z ciasta drożdżowego. Na stanowiskach pracy obserwowaliśmy technikę bardzo sprawnego i szybkiego formowania pączków. Każdy z uczniów miał możliwość zmierzenia się z trudną techniką ich poprawnego ręcznego formowania. Należy dodać iż nadzienie wprowadza się podczas formowania, a nie po usmażeniu pączków. Dużą frajdę sprawił nam pokaz zręcznego formowania chałki drożdżowej, jednak nikt z nas nie ośmielił się podjąć próby samodzielnego uformowania.

Zawód cukiernika, piekarza jest bardzo trudny, o czym mogliśmy się przekonać, przebywając w pomieszczeniach o podwyższonej temperaturze, w których trzeba pracować. Na pracownikach spoczywa duża odpowiedzialność za wykonane wyroby ich jakość, smak i wygląd. Uświadomiliśmy  sobie jaki wysiłek musi być włożony w to,  abyśmy mogli zjeść pyszną napoleonkę, mafinki, drożdżówkę z makiem, serem, a przede wszystkim chleb lub bułki.

Serdecznie dziękujemy naszemu „przewodnikowi” Panu Rafałowi wszystkim pracownikom firmy za bardzo serdecznie przyjęcie, prezentację umiejętności i podzielenie się doświadczeniem zawodowym oraz pyszne pączki i drożdżówki, które mogliśmy degustować bez ograniczeń.

B.Ciesielka S.Kwiatek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.