XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Powiększ obraz

9 stycznia 2015 roku odbyły się eliminacje okręgowe XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu okręgowego był Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie. Olimpiada ma na celu pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocji zdrowia. W tym roku hasłem przewodnim było: „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”. Uroczystość rozpoczęła się powitaniem uczestników Olimpiady przez Panią prof. dr hab. Małgorzatę Schlegel- Zawadzką. Następnie Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Pani Ewa Konieczna zapoznała uczestników z programem eliminacji i przedstawiła skład Okręgowej Komisji wyłonionej w drodze losowania. W Olimpiadzie brało udział 99 uczniów z 52 szkół z województwa Małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Monika Czajka i Dawid Chlebek, którzy w etapie szkolnym zdobyli najwięcej punktów. Młodzież zmagała się z obszernym i wymagającym fachowej wiedzy testem. Z naszych reprezentantów lepszy okazał się Dawid Chlebek, który zdobył 50 punktów, Monika Czajka uzyskała 35 punktów. Minimalna liczba punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosiła 74. W trakcie trwania eliminacji opiekunowie młodzieży wzięli udział w wykładzie pt. „Prastare zboża jako surowiec do produkcji chleba”. Uroczystość zakończyła się wystąpieniem Dyrektora Henryka Hołysza i ogłoszeniem wyników eliminacji Okręgowych XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, rozdaniem pamiątkowych dyplomów i nagród. Pobyt w Zespole Szkół Gastronomicznych uatrakcyjniło zwiedzanie Katedry na Wawelu i Panteonu Narodowego.

Galeria

red. Stanisława Kwiatek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.