Zmagania z kuchnią bałkańską

Powiększ obraz

Dnia 15.11.2019 roku w Zespole Szkół nr. 1 Komisji Edukacji Narodowej odbyła się XI edycja Sądeckiego Konkursu Gastronomicznego. Tym razem motywem przewodnim konkursu były „Bałkańskie Przysmaki Na Europejskim Stole”. Gościem honorowym konkursu a zarazem przewodniczącym jury był znany krytyk kulinarny i podróżnik Robert Makłowicz. Głównym celem konkursu było miedzy innymi propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych z wykorzystaniem typowych, regionalnych, lokalnych produktów kuchni bałkańskiej, rozwijanie umiejętności i wyobraźni kulinarnej oraz najważniejsze integracja i wymiana doświadczeń między młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Do konkursu przystąpiło 17 uczestników (13 kucharzy i 4 kelnerów) między innymi ze Słowacji, Krakowa, Grybowa, Krynicy, Starego Sącza i Nowego Sącza oraz Krościenka n. D.

Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku n. D reprezentował Karol Bukowski uczeń 3 klasy Szkoły Branżowej I Stopnia, który zaprezentował potrawę o nazwie „Powiew Bałkańskich Smaków Na Talerzu”.  Składała się ona z pieczonych comberków jagnięcych z kostką w aromatycznej marynacie podanych na typowym bałkańskim ajwarze w towarzystwie mini gołąbków z cukinii, czarnogórskich cevapeci z dodatkiem drążonych pieczonych ziemniaków. Karol wykazał się duża sprawnością kulinarną oraz wiedzą za co otrzymał wyróżnienie.

Należy podkreślić iż poziom konkursu był bardzo wysoki, jak powiedział sam pan Robert Makłowicz „przy takich następcach można iść już na emeryturę”. I właśnie dlatego było tak dużo wyróżnień i propozycji stażu w najbardziej prestiżowych restauracjach w regionie, których szefowie kuchni też zasiadali w jury.

Ucznia do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych w gastronomii Maciej Czaja.

Red. M. Czaja.

Galeria zdjęć:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.