Znów w szkole zapachniało chlebem – tak jak dawniej !

Powiększ obraz

Warsztaty z wypieku chleba

Po długiej przerwie ( związanej z pandemią ) powróciliśmy do tradycyjnych już warsztatów z wypieku chleba.

W poniedziałek 18.10.2021 mieliśmy zaszczyt gościć uczniów klasy 3 wraz z opiekunami, ze Szkoły Podstawowej nr. 2 im, księdza prof. Józefa Tischnera ze Szczawnicy.

Uczniowie realizując swój projekt “Piękna nasza Polska cała” zrealizowali na warsztatach swoje kolejne zadanie – “być dobrym jak chleb”. Na warsztatach dzieciaczki poznały etapy produkcji ciasta chlebowego oraz sposoby produkcji chleba – te tradycyjne i bardziej nowoczesne. Podczas wykładu “młodzi piekarze” zaznajomili się także z rożnymi gatunkami zbóż oraz z etapami produkcji mąki, a także wpływem składników pokarmowych na organizm.

Następnie wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych w gastronomii przy pomocy uczniów klasy 3 a SB I stopnia przeszli do produkcji chleba oraz formowania różnych bułeczek. Zabawy i frajdy dla młodych uczestników było bardzo wiele. Najlepszym i ostatnim punktem warsztatów była degustacja jeszcze ciepłego pieczywa z różnymi dodatkami – między innym domowymi konfiturami oraz masłem czosnkowym. Na młodych uczestników zajęć czekała jeszcze jedna słodka niespodzianka – rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą i lukrem przygotowane z samego rana przez panią profesor Barbarę Ciesielkę.

Jesteśmy bardzo wdzięczni zaprzyjaźnionej Szkole Podstawowej ze Szczawnicy za odwiedziny i już dziś zapaszmy ponownie licząc na dalszą owocną współpracę. Znów w naszej szkole zapachniało chlebem – tak jak dawniej !

Warsztaty Przygotowali i przeprowadzili nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomi: Barbara Ciesielka, Teresa Ptak, Stanisława Kwiatek, Maciej Czaja przy pomocy uczniów klasy 3 a Szkoły Branżowej I stopnia.

M. Czaja

Galeria zdjęć :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.