O kuchni rodzimej też się uczymy

kucznia_rodzima

Zajęcia praktyczne to nie tylko „suche informacje” z podręcznika. W trakcie nauki również poszerzając swoje umiejętności poznajemy typowe potrawy kuchni polskiej
a także kuchni obcych narodów. Zaczynając ten dział tematyczny nie sposób ominąć naszą kuchnię rodzimą czyli góralską. Nie jest ona kuchnią specjalnie wykwintną, jednak urzeka doskonałym i niepowtarzalnym smakiem. Nasza szkoła usytuowana jest, można powiedzieć, na pograniczu różnych kultur i kuchni. Jeden region – Pieniński, ale idąc w myśl powiedzenia „co wieś to inna pieśń” , z każdej wioski, którą reprezentują nasi uczniowie, wywodzi się inna tradycyjna potrawa, a być może taka sama ale o innej nazwie. Wtorkowe zajęcia były miłą lekcją kultury góralskiej , gdzie każdy z uczniów klasy 3 „a” mógł opowiedzieć o swoich tradycjach i typowych potrawach goszczących na ich stołach. Podczas cennej wymiany wiedzy
i doświadczeń wspólnie wykonaliśmy góralską kwaśnicę na wędzonym żeberku, typowe , lecz może bardziej podhalańskie moskole z masłem czosnkowym oraz gałuski wykonane z tartych surowych ziemniaków z dodatkiem omasty z boczku. Te ostatnie dla niektórych były nowością lecz bardzo smakowitą. Po zakończonych zajęciach wszyscy doszli do jednego wspólnego wniosku : dobre – bo nasze!

M. Czaja

Obraz przedstawiający wyroby uczniów na zajęciach praktycznych Obraz przedstawiający wyroby uczniów na zajęciach praktycznych Obraz przedstawiający wyroby uczniów na zajęciach praktycznych Obraz przedstawiający wyroby uczniów na zajęciach praktycznych

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.