By tradycji stało się zadość

Powiększ obrazGrupa uczniów Szkoły Szkoły Branżowej stoi przy stole na których znajdują się pączki

Tłusty czwartek jasno wyznacza ostatni dzień hucznych zabaw, ostrzegając, że nadchodzi Wielki Post. W ten wyjątkowy dzień tradycja nakazuje przygotowywać bardzo kaloryczne, bogate dania. By tradycji stało się zadość uczniowie klasy 2 b na dzisiejszych zajęciach praktycznych zrealizowali ostatni temat z wyrobów cukierniczych – wyroby smażone. Gwar, upał, ale również dobra zabawa podczas pracy nas nie opuszczały. Oprócz tradycyjnych najbardziej charakterystycznych wyrobów ,jakimi są pączki – u nas z nadzieniem różanym i lukrem, wykonaliśmy wyroby z ciasta zbijanego – faworki oraz róże karnawałowe a także typowe oponki serowe. Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie karnawałowego stołu przy którym mogliśmy zasiąść i pokosztować naszych słodkich i kalorycznych wyrobów. Podczas pracy wspominaliśmy również dawne dzieje i tradycje naszej szkoły, kiedy to smażąc pączki od wczesnych godzin rannych byliśmy sławni na całe Krościenko i nie tylko…. Może jeszcze powrócą takie czasy.

S. Kwiatek, T.Ptak

Galeria zdjęć:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.