Kolejne „chlebowe” przedsięwzięcie

Powiększ obraz

„BY NIE BRAKŁO GO NA STOLE NIE WYSTARCZY ŻYTA POLE.
TRUDU LUDZKICH RĄK POTRZEBA, ŻEBY POWSTAŁ BOCHEN CHLEBA.
STĄD NALEŻY MU SIĘ CZEŚĆ, POMYŚL, ZANIM ZACZNIESZ JEŚĆ”

W czasie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” zdobytą wiedzą i umiejętnościami uczniowie naszej szkoły tradycyjnie postanowili podzielić się z gimnazjalistami. W dniu 20 października 2015 roku zaproszeni uczniowie z Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego z Kamienicy wraz z opiekunami panią Danutą Kalicińską oraz panią Iwoną Dominik uczestniczyli w warsztatach sporządzania i wypieku zdrowego chleba na zakwasie według domowej receptury. Dodatki, które uczestnicy mieli do wyboru, to między innymi ziarna siemienia lnianego, słonecznika, dyni sezamu, suszona żurawina i pomidory. Oprócz tych dodatków mogli skorzystać z ziół, tj. bazylii, cynamonu i oregano. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta młodzież uczestniczyła w przygotowanej przez uczniów prezentacji na temat Jak przygotować zakwas, rodzaje i typy mąki stosowane do wypieku chleba, wartość odżywcza i znaczenie pieczywa w kulturze. Gimnazjaliści mieli również okazję zobaczyć muzealne eksponaty wystawione w naszej restauracji „ Klasyczna”, stosowane do produkcji i wypieku pieczywa, przedmioty, którymi kiedyś posługiwano się w codziennym życiu. Cała zabawa zaczęła się, gdy młodzież własnoręcznie formowała bochenki chleba, różnego rodzaju bułeczki i podpłomyki z ciasta chlebowego. W czasie wyrastania i wypieku wyrobów gimnazjaliści piekli placki na blasze przygotowane z ziemniaków, kefiru, mąki i sody, które niezwykle smakowały z masłem lub bryndzą. Chleb podawany był z domowym smalcem z cebulką i skwarkami, masłem smakowym, bryndzą, miodem, konfiturami. Uczestnicy warsztatów otrzymali wypróbowane przepisy na różnego rodzaju chleb oraz bułeczki.
Naszym celem jest dotarcie do jak najszerszej grupy ludzi i uświadomienie im, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz propagowanie dobrego, naturalnego pieczywa. Mamy nadzieję, że to spotkanie wzbogaciło zaproszonych gimnazjalistów o nowe doświadczenie i pozwoliło im zrozumieć jak ważne jest spożywanie pieczywa sporządzonego na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. „Tydzień Chleba w Szkole” jest okazją, by zastanowić się nad swoją dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie, zacząć się troszczyć o swoje zdrowie. Kampania wzmacnia symbol chleba: jest to nauka szacunku do chleba oraz do ludzi, dzięki którym powstaje, motywacja do dzielenia się chlebem z innymi.

„JEMY, BY ŻYĆ, A NIE ŻYJEMY, BY JEŚĆ”.

Red. Teresa Ptak

zobacz_galerie_zdjec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.