Robimy zdrowe kanapki…

Powiększ obraz

W dniu 3 grudnia 2015roku naszą szkołę odwiedziły dzieci klasy IIIa Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Krościenku nad Dunajcem wraz ze swoją wychowawczynią Panią Danutą Hurkałą. Dzieci podjęły wielkie wyzwanie, przygotowały smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe kanapki. Już dobrze wiedziały, że aby przystąpić do działań kulinarnych, należy najpierw dokładnie umyć ręce. Wspólnie też przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Dzieci dowiedziały się, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym oraz dlaczego musimy się zdrowo odżywiać. Zostały zapoznane z piętrami piramidy zdrowia. Następnie nazywały produkty, z których można zrobić smaczne i zdrowe kanapki.
Do produkcji kanapek dzieci wykorzystały pieczywo upieczone wcześniej przez uczniów naszej szkoły, a własnoręcznie formowały i wypiekały razowe bułeczki z dodatkiem ziaren, np. słonecznika, sezamu dyni czy czarnuszki. Dodatki do kanapek były różnorodne, między innymi liście sałaty, pasty serowe, kolorowe warzywa, gotowane jajka, ser, szyneczka, masło i zielony szczypiorek i pietruszkę. Można śmiało powiedzieć, że dzieci zadanie wykonały doskonale. Kanapki były nie tylko smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Okazało się, że wszystkie lubią warzywa, a najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Nawet największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Robienie kanapek było też okazją do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych, rozwijania kreatywności, wyobraźni oraz dbałości o higienę podczas sporządzania posiłków. Stanowiło przy tym okazję do doskonałej zabawy. Warsztaty kulinarnej przygody przygotowała i przeprowadziła pani Teresa Ptak.

zobacz_galerie_zdjec

red. T. Ptak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.